Chiara Lubich

Chiara Lubich –1920-2008 Focolare bevægelsens stifter

Som andet barn i en familie med fire børn blev Silvia Lubich født den 22. januar 1920 i den norditalienske by Trient. Hendes far var militant socialist; hendes moder trofast katolik. Begge forældre gav til Chiara en stærk følelse for social retfærdighed og kristen tro. Efter pædagogisk uddannelse begynder hun at undervise i 1938, først i en lille landsby i nærheden af Trient, senere i selve Trient. Hendes drømme at læse filosofi på det venetianske universitet bliver voldsomt afbrudt af krigen. Gud-Kærlighed I 1943 bliver hun stærk truffet af opdagelsen at Gud er kærlighed. Hun tager navnet Chiara, og vier sig til Gud. I maj 1944 bliver byen Trient bombarderet. Lokalbefolkningen flygter ud af byen op i bjergene. Også Lubich familien forlader byen, men Chiara bliver sammen med nogle veninder i Trient.

Focolare

Sammen bor de i et lille hus på torvet Piazza dei Cappuccini. Det bliver det første ’focolare’, et lille fællesskab af folk, der vil leve for at tjene Gud, og lever for at opbygge et samfund gennemsyret af dette Ideal.

Rom

Efter at der hurtigt opstod mange Focolare-fællesskaber i hel Italien, flytter Chiara til Rom i 1950. Der åbnes det første center af Focolare bevægelsen.  I 1960 sætter hun den første skole i gang for unge fra forskellige lande til at forberede sig at bo i et Focolare-fællesskab.

Andre kirkesamfund

I årene ’60 og ’70 har Chiara mange kontakter med forskellige personligheder af lutherske, anglikanske, reformerte og ortodokse kirkesamfund. De genkender i Focolare bevægelsens spiritualitet værdifulde impulser for deres egne menigheder.

Andre religioner

I 1977 får Chiara i London Templeton præmien for ”Fremskridt i dialogen mellem religioner”. Det bliver starten af intense kontakter med personligheder af andre religioner.  I 1981 bliver hun inviteret af den buddhistiske bevægelse Rissho Kosei-kai til at tale i et tempel i Tokio foran 10.000 buddhister om hendes erfaring som kristen. Som anerkendelse for Chiaras arbejde planter det jødiske fællesskab i Rom i oktober 1995 et oliventræ ’for fred’ i bevægelsens center i Rocca di Papa. I 1997 inviteres Chiara til at holde tale i USA i Harlems moske Malcolm X. Også der fortæller Chiara om hendes kristne erfaringer, nu til et publikum af 3.000 amerikanske muslimer. To hinduistiske bevægelser, Shanti Ashram og Sarvodaya tildeler Chiara i den indiske by Coimbatore i januar 2001 en præmie for ’fredens forsvar’.

Samfundsmæssige initiativer

Under et besøg i Brasilien i 1991 lancerer Chiara planen ’Fællesskabs-økonomi’. Omgående tilslutter sig adskillige virksomheder. I 1996 får Chiara Lubich Unesco’s præmie til Fredsopdragelsen. I samme år bliver den politiske bevægelsen for enhed til. I september 1998 får hun i Strasbourg præmien for menneskehedens rettigheder af Europarådet.

Æresdoctorater

Som anerkendelse af hendes spiritualitetens udstråling på det videnskabelige område får Chiara Lubich æresdoctorater af følgende universiteter: Lublins Universitet, Polen, Samfundsvidenskab (1996) St. John University i Bangkok, Thailand, Kommunikationsvidenskab (1997) Manilas Pavelige Universitet Santo Tomàs, Filippinerne, Teologi, (1997) Fu Jen University i Taipei, Taiwan, Teologi (1997) Sacred Heart University Fairfield, USA, Litteratur (1997) S. Juan Bautista de la Salle-Universitet i Mexico-City, Filosofi (1997) Statens universitet i Buenos Aires, Anerkendelse af 13 fakulteter (1998) Den Katolske Universitet i São Paolo, Brasilien, Religionsvidenskab (1998) Universitetet i Pernambuco, Brasilien, Økonomi (1998) Milanos Katolske Universitet i Piacenza, Økonomi (1999) Maltas Universitet, Psykologi (1999) Den amerikanske katolske Universitet i Washington, Pædagogi (2000) Trnavas Universitet, Slovakia, Teologi (2003) Universitetet i Maracaibo, Venezuela, Kunstvidenskab (2003) Claretianum Institut, Den Pavelige Universitet Lateranense, Rome (2004) Liverpool Hope University, Liverpool, Teologi (2008) Æresborgersskab Chiara Lubich fik i Italien æresborgersskab i mange byer, bl. a. Rom, Milano og Firenze. Også udenfor Italien fik hun denne ærestitel i bl.a. den argentinske hovedstad Buenos Aires.

Hun døde den 14. marts 2008 88 år gammel i hendes bosted i Rocca di Papa (Rom). Hendes sidste hvilested er i kapellet af Focolares internationale Center i samme by. Se her for bøger af Chiara Lubich på dansk.

Focolares nuværende præsident, som blev valgt den 7. juli 2008, genvalgt 2014,  for en period af 6 år, er Maria Emmaus Voce.
Co-præsident er Jésus Móran